Terecht worden de agrarische sector en de toeristische sector als belangrijke pijlers van de economie in onze gemeente genoemd. Maar wat D66+GroenLinks betreft hoort daar nog een sector bij: de kunst- en cultuursector.

Want Horst aan de Maas telt veel kunstenaars: (kunst)schilders, filmmakers, fotografen, schrijvers, beeldhouwers, grafisch ontwerpers, webdesigners en vele anderen. Denk ook aan Nienke Wijnhoven, die in de finale van The Voice staat. Door de technologische ontwikkelingen hoeven kunstenaars ook niet meer in grote steden te wonen om een groot publiek te bereiken of om goed te kunnen samenwerken met anderen.

Als politiek Horst aan de Maas moeten we echter wel zorgen dat we de kunst en cultuursector serieus nemen en stimuleren. Daarvoor moeten we de sector dus gaan zien als volwaardig, en dan mogen we, naast de toeristische en de agrarische sector, kunst en cultuur ook als een pijler van de gemeente uitdragen. Daar hoort een goede betaling bij, mensen die in de kunst en cultuursector werken zijn geen hobbyisten die alles gratis doen. Waar wij voor de komende vier jaar ook op in willen zetten is een goede, duidelijke kunst en cultuurnota van de gemeente. Een duidelijke visie over wat we als gemeente willen doen met kunst en cultuur, waarbij nadrukkelijk ook kunst meegenomen wordt, omdat we dat nu nog missen. Een voorbeeld van wat D66+GroenLinks daar in zou willen zien staan is meer kunst in de openbare ruimte en behoud en herstel van cultuurhistorisch landschap.

Lees meer van onze punten in de samenvatting van ons verkiezingsprogramma. Of ons volledige verkiezingsprogramma.

Jim Weijs,
D66+GroenLinks Horst aan de Maas