Op dit moment vinden er in gemeenten formaties plaats. Partijen gaan kijken of ze samen kunnen besturen. Dit soort trajecten kun je best vergelijken met daten: zoeken naar de match.

Allereerst is de eerste indruk bepalend. De partij of persoon is geschikt verklaard en je laat je interesse blijken. Vervolgens ga je na wat gesjans afspreken om elkaar te leren kennen. Net zoals daten, gaat formeren vaak in ‘besloten kring’. Hoewel je vrienden je er om smeken nodig je ze niet uit tijdens de date. Ten eerste kun je één op één beter over gevoeligheden praten. Ten tweede wil je zo min mogelijk bemoeienis van buitenaf.

Overigens is het tijdens formeren en daten wel belangrijk om te weten wie je bent en wat je verwacht. Tijdens formaties zeggen partijen dat met hun verkiezingsprogramma, ook wel het ‘wensenlijstje’. Als de afspraak zonder te veel ongemakkelijke stiltes voorbij is gevlogen is er vaak wel een kans op een vervolg. Nu kun je eventueel bij je vrienden te raden gaan of je geschikt vlees in de kuip hebt. Bij formaties wordt in vergaderingen de achterban geraadpleegd.

Bij de volgende afspraken stijgt de spanning… Hoe meer ‘effort’ je in iets steekt, hoe meer je te verliezen hebt. Daarnaast komen de onzekerheden om de hoek kijken. Hoe kwam ik over? Zitten we wel op een lijn? Je gaat natuurlijk niet al die moeite doen voor een onenightstand, je wil een serieuze relatie. Dus geen kwestie van zomaar weg swipen, maar big business. Vervolgens hoor je zijn of haar ‘eigenaardigheden’ aan. In de politiek gaat het over thema’s die niet uit te ruilen zijn. Je wikt en weegt… Tot op een bepaald moment de vonk ineens overslaat, je bent een koppel.

Eveline Baas,
raadslid D66+GroenLinks