Vorige week werd in Nijmegen onze gemeente Horst aan de Maas uitgeroepen tot gedeeld winnaar van de prestigieuze Europese duurzaamheidsprijs: de European Green Leaf Award 2019. De prijs, waaraan een geldbedrag is gekoppeld van 75.000 euro, wordt elk jaar uitgereikt aan middelgrote gemeenten voor hun inzet en prestaties op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkelingen.

Onze gemeente onderscheidde zich volgens de jury door de grote rol die inwoners krijgen én nemen bij initiatieven op het gebied van duurzaamheid. En laten we eerlijk zijn: onze gemeente kenmerkt zich inderdaad door betrokken en bevlogen inwoners en ondernemers. De vijf gepresenteerde voorbeelden, de initiatieven Energie­Kronen­berg, Trendsportal, de Groen­agenda, Brightbox en ons Afval­beleid, zijn daar excellente voorbeelden van en maakten grote indruk op de jury. De jury was vol lof, en niet alleen om wat er in Horst aan de Maas al gerealiseerd is, maar vooral ook hoe er nu al nagedacht wordt over duurzaamheid voor en door toekomstige generaties.

Het prijzengeld, 75.000 euro, kan worden besteedt aan nog meer ontwikkelingen en projecten in het kader van duurzaamheid. En daaraan geen gebrek, gezien de ambities en de afspraken die de coalitie van CDA, Essentie, D66+GroenLinks en PvdA in het coalitieakkoord hebben neergelegd op het gebied van duurzaamheid voor de komende vier jaar. De gewonnen award is daarbij een mooie blijk van waardering en een extra motivering. En nu duurzaam vooruit. Een mooie uitdaging voor onze wethouder duurzaamheid van D66+GroenLinks.

Jos Gubbels,
D66+GroenLinks Horst aan de Maas