Afgelopen raadsvergadering werd de gemeenteraad gevraagd om fors extra geld te investeren voor de verbouw van ’t Gasthoês.

Met name nieuwe ambities, een middelgrote zaal met flexibele tribunes (700.000 euro) en een mooiere inrichting (800.000 euro) moeten ’t Gasthoês nog aantrekkelijker maken en zo zorgen voor een sluitende exploitatie.

D66+GroenLinks ziet die extra investering van 1,5 miljoen niet zitten en zei ‘nee’. Genoeg is genoeg. In december 2017 stemde de gemeenteraad in met een fantastisch en gelikt plan met een hoog ambitiepeil om een kloppend en dynamisch cultureel hart van Horst aan de Maas en een huiskamer voor Horst met een verbindend herbergconcept te realiseren. Een gedragen ontwerp waarin ideeën en wensen van de kopgroep en gebruikers waren vertaald in een kansrijk plan. Neergezet in een efficiënte gebouwelijke organisatie en uitermate flexibel in het gebruik: dus op en top multifunctioneel. Dat mocht inclusief de inrichting van de omgeving van ’t Gasthoês maximaal 12,5 miljoen kosten.

Nu, een dik jaar later moeten opeens nieuwe ambities en dus extra investeringen de exploitatie recht trekken. En dat terwijl de bieb wegens de hogere bouwkosten een kleiner vloeroppervlak krijgt. Maar was de bibliotheek niet bij verhuizing naar ’t Gasthoes beloofd dat ze hetzelfde vloeroppervlakte zou krijgen en dezelfde functies? Nu minder meters en de functies staan ter discussie.

En tegelijkertijd wel 1,5 miljoen euro vragen voor nieuwe ambities. Helemaal rijmen en of begrijpen kunnen we dat niet. Tot slot: we hopen dat ‘genoeg echt genoeg’ is. Een garantie kreeg de raad echter niet. Jos Gubbels, D66+GroenLinks