Vrijwilligers en verenigingen moeten in deze tijd van ‘participeren’ steeds meer taken zelf oppakken. De vraag is of de gemeente de subsidieverlening aan verenigingen en stichtingen verder moet verbeteren en moet aanpassen aan de huidige tijd.

Deze vraag kwam spontaan opzetten bij het volgende: bij voetbalvereniging VV Hegelsom merkte men al enkele jaren dat de
leiding behoefte had aan meer, en vooral pedagogische, ondersteuning bij de begeleiding van hun jeugdleden. Coumans van het CDA schreef hier vorige week al kort over. Een aantal vrijwilligers van deze vereniging zijn samen gaan werken met enkele specialisten en zijn tot de conclusie gekomen dat het nodig is om alle begeleiding een pedagogische cursus aan te bieden.

Verder heeft men ook andere sportverenigingen gevraagd mee te doen: voetbalvereniging RKsv Wittenhorst en voetbalvereniging SV Melderslo en korfbalvereniging De Merels uit Melderslo sluiten zich ook aan en binnenkort gaat deze cursus bestaande uit meerdere avonden van start. Een zeer goed initiatief en een grote pluim voor VV Hegelsom en de werkgroep, zeker ook voor het zoeken
van de samenwerking.

Dit soort cursussen, gegeven door professionals, kosten geld, erg veel geld. Men kan dit slechts deels dekken door de bekende vouchers aan te vragen. Je kunt je afvragen of de gemeente dit soort initiatieven niet beter moet ondersteunen en daarvoor meer subsidiegeld moet uittrekken. Gaat dit dan ten koste van andere subsidies? Nee, dat hoeft zeker niet. Men kan denken aan uitbreiding van de hoeveelheid subsidie, maar ook dit soort initiatieven laten vallen onder het streven om de Gezondste Regio te worden. Gezondheid is ook het welbevinden van leiders en spelers van (sport)verenigingen.

Iets om nog eens over na te denken, liggend in de zon, en nog nagenietend van de laatste vakantiedagen.

Thijs Lenssen, Raadslid D66+GroenLinks