De afgelopen periode is er sprake geweest van een zomers voorjaar met hoge tempraturen. Iedereen is lekker buiten, de terrassen zitten vol en we eten net wat vaker een heerlijk ijsje. Het mooi weer zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat mijn zonnepanelen, die nu 2,5 jaar op het dak van mijn huurwoning liggen, in mei een record aan energie produceerde. Ik vind het goed dat ik als huurder ook kan meedoen aan de energietransitie. Dankzij het project Zonnig Limburg is er een situatie gecreëerd waarbij de huurder en de woningbouwcoöperatie samenwerken en zonnepanelen betaalbaar zijn.

Helaas kent de langdurige warmte ook een keerzijde: vaak worden we in deze periodes geconfronteerd met droge periodes of zoals afgelopen week met enorm intensieve regenbuien. Deze buien zorgen ervoor dat straten blank komen te staan, creëren onveilige situaties en door de enorme hoeveelheid is dit ook verreweg van ideaal voor bijvoorbeeld agrariërs.

Er ligt dus een grote uitdaging om ons landschap aan te passen aan de nieuwe weersomstandigheden. We kunnen bijvoorbeeld op strategische plaatsen wadi’s aanleggen en hiermee ook nieuwe stukken natuur creëren. Bestaande sloten en beken niet volgooien met afval en rommel zodat het water goed kan weglopen. Het helpt ook om uw tuin niet helemaal te betegelen of door het regenwater wat op het dak van uw huis valt niet meer af te voeren via het riool. Wist u dat de gemeente u financieel kan ondersteunen bij het afkoppelen? Informatie vindt u op de website van de gemeente.

Maarten Voesten,
D66+GroenLinks Horst aan de Maas