Door Jos Gubbels. Bij het inleveren van dit stuk moest de raad dinsdag nog beslissen over een nieuw zwembad of behoud van De Berkel. D66+GroenLinks heeft vanaf het begin ‘nee’ gezegd tegen sluiting van de Berkel. Of zou de coalitie nog iets verzinnen om hun gezicht te redden?

Want in de poll in de HALLO sprak u zich laatst als inwoners duidelijk en in meerderheid uit over behoud van De Berkel. Ook de ingezonden stukken in de HALLO de afgelopen weken over De Berkel en het nieuwe zwembad liegen er niet om. Toch gaat het college, gesteund door de coalitie stug door richting nieuwbouw. Het college heeft berekend dat openhouden van De Berkel bijna net zo veel kost als nieuwbouw. Dat betwijfelen we ten zeerste en we hebben de stellige indruk dat het college consequent toerekent naar een nieuw zwembad en ook nog per se binnen Afslag10.

Een nieuw zwembad kost een bom duiten. De 2 miljoen euro aan eenmalige kosten bij een nieuw zwembad zijn door het gemeentebestuur gemakshalve niet meegeteld. Sloop van De Berkel betekent kapitaalsvernietiging van zeker 4 miljoen euro. Daarbij mag het nieuwe zwembad 90.000 euro per jaar meer kosten dan de raad eerder besliste.

We vrezen dat een nieuw bad niet veel meer zal zijn dan een bak water met beweegbare bodem. En dat terwijl we De Berkel hebben met twee baden met een uitdagende glijbaan en andere voorzieningen. Een bad dat nog gemakkelijk 20 jaar meekan en waarvan alle installaties en de glijbaan nog recentelijk zijn vernieuwd of onderhoud hebben gehad.

We zouden anders denken als we geen zwembad hadden. Maar we hebben De Berkel. Perfect voor jong en oud om optimaal te kunnen bewegen, recreatief of in verenigingsverband en ook geschikt voor schoolzwemmen. Met genoeg ongebruikte openingsuren om meer recreatieve zwemmers en doelgroepen op te vangen. Daarbij ligt zwembad De Berkel centraal en op een steenworp afstand van potentiële doelgroepen uit de woon-zorgwijk Hof te Berkel en is tevens goed en veilig bereikbaar voor kinderen en ouders op de fiets.

Ik ben benieuwd of D66 afgelopen dinsdag nog steeds alleen stond in haar mening dat een nieuw zwembad niet nodig is en dus geldverspilling.